Sylt & gele' & Äppelmos 🍒🍏 â€ïžâ€đŸ•ŻïžđŸ•ŽđŸŽ 🍒

Testsida responsive design header1 hide vid mobil
Byggsida
Sylt och Gele'

Sylt & gele'

Erfarenheter och misstagcol-1

VinbÀrs gele'

Gör jobbet 2 gÄnger sÄ blir det ordentligt gjort.

Först kokningen blev inte helt lyckad, vinbÀrs gele'n blev lite vÀl rinnig. (2liter vinbÀrs saft 1pÄse gul melatin)

omkok som blev bÀttre.


3L saft(2,7l svartvinbÀrs saft frÄn mogna vinbÀr 0,3l vita vinbÀr som enligt uppgift innehÄller mer pektin Àn svarta)

3L VinbÀrs saft ca 1.9kg socker 2pÄsar gul melatin. Koka 10min rör ned gul melatin sedan socker



Test 17

Drygt 2 Kg bÀr =>2l
(blir ca 1,7l osockrad saft-2l med 3dlvatten: 1,5dl/l enligt kobok)
Blir ca 12st 2dl sill-burkar
Smidigt i saftmaja slÀng i bÀren utan blad ,koka och tappa ur. (tips frÄn nÀtet vinbÀrs-kvist samt Àppelbitar innehÄller mer pektin om bÀren Àr för mogna, omogna innehÄller mer pektin)

2021 <2kg bÀr=> 1,5lsaft +2dl vatten ca 1,2kgsocker 2pÄsar gul melatin (a15:-) =>10 sillburkar ca2dl
OK

750gr socker/ l osockrad saft, (1,7*750=1,5kg)
Melatin innehÄller konserveringsmedel
  • 2kg bĂ€r ca 1,7l osockrad saft+1,5dl vatten/l
    =2l
  • koka upp
  • rör ned melatin före socker 1pĂ„se Gul Melatin /l osockrad saft
  • Socker 1,5Kg koka
  • Atamon skölj burkarna med 2tsk/dl varmt vatten
    Fick tipset att vÀrma burkarna i diskmaskin i stÀllet för att vÀrma burkar i ugn frÄn 0till 100gr, Bara att plocka ut ur maskin och skölja med atamon lösning.
  • 2020= ca 20kg
    2021= ca 4kg

    KörsbÀrssylt 1

    FryspÄsar i frysen, urkÀrnade bÀr ca 1,33kg=1liter/st 12st
    KörsbÀrs sylt med vanligt socker
    test omgÄng 1 och 2 som blev lite lös anvÀnds till frukostgröten. recept frÄn kokbok. Mycket verkstad för lite resultat
      • 4kg bĂ€r
      • 2kg socker
      • 3krm Natriumbensoat
      • 3krm citronsyra
      • 1,5dl vatten
      • 1fl pektin
      • krossade kĂ€rnor
      • vaniljstĂ„ng 1/3dels
    atamon till burkar blev lös och kokades om med totalt
    • +ca1,3 liter blandning av hallon och blĂ„bĂ€r samt vinbĂ€rssaft.
    • 1fl pektin
    • +2krm Natriumbensoat och
    • 2krm citronsyra

    KörsbÀrssylt 2

    KörsbÀrssylt med syltsocker lÀttsockrad. 3pÄsar ca4kg urkÀrnade körsbÀr samt 2kg syltsocker kokades i 30min tillsammans med vaniljstÄng. Konsistens sylt / marmelad.
    Burkar vÀrmda i diskmaskin samt ursköljda med atamon lösning 2msk/dl vatten
    30min hÄrdkokning under omröring blev kanske lite för fast för att kallas sylt den blev mer mot marmeladhÄllet, minska tiden till 15min

    KörsbÀrssylt 3

    KörsbÀrssylt med syltsocker lÀttsockrad. 3pÄsar ca4kg urkÀrnade körsbÀr samt 2kg syltsocker. VaniljstÄng kokades separat med ca 3dl av saften i 10min saft utan vaniljstÄng till 12lkastrull. Sylten vÀrmdes med lock tills det nÀstan kokade över sedan kokning 15min. Tog bort ca 2,5dl saft. Nu blev sylten bra.

    sylt 4

    21/12 Frysrensning
  • 2% VinbĂ€r
  • 3% BlĂ„bĂ€r
  • 5% Hallon
  • 90% KörsbĂ€r
  • E330 E211 E330 Syltsocker

    Äppelmos recept 🍎 🍏

    • 0,5L vatten /kg orensade Ă€pplen
    • koka fĂ€rdigt
    • tag bort kastrull
    • 0,5dl socker 7kg koka upp igen

    Tillbehör

    och recept pÄ förpackningar
    Melatin

    Gul melatin till marmelad & gele'.

    Gul melatin skall tilsÀtts före sockret.

    Recept enligt pÄse.

    • Gele:Gul pĂ„se: Gele' 1lsaft 1pĂ„se 750g socker.

    Natriumbensoat:
    (konserveringsmedel E 211)
    Syrligare konserv
    Skyddar mot jÀsning 1 rÄgat krm/kg
    2tsk/2dl varmt vatten till burksköljning
    Citronsyra
    (surhetsreglerande E330)
    Viss konserverande verkan, HjÀlper tillsammans med socker fruktens pektin(geleÀmne) att stelna.
    1/2-1 tsk /kg sylt
    alternativ anvÀndning till sylten rostbortagning eller till att lösa upp kalkavlagringar i badrum
    Askorbinsyra
    (fÀrgbevarande E300)
    1/2-1 krm /kg
    Atamon
    Konservering
    Dör vid 100gr
    1 tsk/kg sylt efter kokning
    Burkskölj 2tsk/dl varmt vatten













    körsbÀrsuttagare.
    Kastrull 12liter vikt utan lock 1,5Kg

    LÄnad ok körsbÀrsu Rödvita var mycket bra till den gick sönder, Lila bra till lagom mogna bÀr, svarta stabil och bra till mogna och lite mjuka bÀr.


    till ute snickeri




        Home hem 😜

    SkÀrm upplösning

    320: 17%
    360: 15%
    375: 6%
    600: 1%
    768: 30%
    1280: 8%
    ♻ ( °|° )âšœ 😎 🍒 🔰📆 🔰📆 đŸ©đŸŸđŸ¶đŸ•đŸŠź ❌ 🩋 😈