Skärm upplösning

320: 17%
360: 15%
375: 6%
600: 1%
768: 30%
1280: 8%
Testsida responsive design header1 hide vid mobil
Byggsida
Sylt och Gele'

Sylt & gele'

Erfarenheter och misstagcol-1

Vinbärs gele'

Gör jobbet 2 gånger så blir det ordentligt gjort.

Först kokningen blev inte helt lyckad, vinbärs gele'n blev lite väl rinnig. (2liter vinbärs saft 1påse gul melatin)

omkok som blev bättre.


3L saft(2,7l svartvinbärs saft från mogna vinbär 0,3l vita vinbär som enligt uppgift innehåller mer pektin än svarta)

3L Vinbärs saft ca 1.9kg socker 2påsar gul melatin. Koka 10min rör ned gul melatin sedan socker



Test 17

Drygt 2 Kg bär =>2l
(blir ca 1,7l osockrad saft-2l med 3dlvatten: 1,5dl/l enligt kobok)
Blir ca 12st 2dl sill-burkar
Smidigt i saftmaja släng i bären utan blad ,koka och tappa ur. (tips från nätet vinbärs-kvist samt äppelbitar innehåller mer pektin om bären är för mogna, omogna innehåller mer pektin)

OK

750gr socker/ l osockrad saft, (1,7*750=1,5kg)
Melatin innehåller konserveringsmedel
  • 2kg bär ca 1,7l osockrad saft+1,5dl vatten/l
    =2l
  • koka upp
  • rör ned melatin före socker 1påse Gul Melatin /l osockrad saft
  • Socker 1,5Kg koka
  • Atamon skölj burkarna med 2tsk/dl varmt vatten
    Fick tipset att värma burkarna i diskmaskin i stället för att värma burkar i ugn från 0till 100gr, Bara att plocka ut ur maskin och skölja med atamon lösning.
  • Körsbärssylt 1

    Fryspåsar i frysen, urkärnade bär ca 1,33kg=1liter/st 12st
    Körsbärs sylt med vanligt socker
    test omgång 1 och 2 som blev lite lös används till frukostgröten. recept från kokbok. Mycket verkstad för lite resultat
      • 4kg bär
      • 2kg socker
      • 3krm Natriumbensoat
      • 3krm citronsyra
      • 1,5dl vatten
      • 1fl pektin
      • krossade kärnor
      • vaniljstång 1/3dels
    atamon till burkar blev lös och kokades om med totalt
    • +ca1,3 liter blandning av hallon och blåbär samt vinbärssaft.
    • 1fl pektin
    • +2krm Natriumbensoat och
    • 2krm citronsyra

    Körsbärssylt 2

    Körsbärssylt med syltsocker lättsockrad. 3påsar ca4kg urkärnade körsbär samt 2kg syltsocker kokades i 30min tillsammans med vaniljstång. Konsistens sylt / marmelad.
    Burkar värmda i diskmaskin samt ursköljda med atamon lösning 2msk/dl vatten
    30min hårdkokning under omröring blev kanske lite för fast för att kallas sylt den blev mer mot marmeladhållet, minska tiden till 15min

    Körsbärssylt 3

    Körsbärssylt med syltsocker lättsockrad. 3påsar ca4kg urkärnade körsbär samt 2kg syltsocker. Vaniljstång kokades separat med ca 3dl av saften i 10min saft utan vaniljstång till 12lkastrull. Sylten värmdes med lock tills det nästan kokade över sedan kokning 15min. Tog bort ca 2,5dl saft. Nu blev sylten bra.

    sylt 4

    21/12 Frysrensning
  • 2% Vinbär
  • 3% Blåbär
  • 5% Hallon
  • 90% Körsbär
  • E330 E211 E330 Syltsocker

    Tillbehör

    och recept på förpackningar
    Melatin

    Gul melatin till marmelad & gele'.

    Gul melatin ska tilsätts före sockret.

    Recept enligt påse.

    • Gele:Gul påse: Gele' 1lsaft 1påse 750g socker.

    Natriumbensoat:
    (konserveringsmedel E 211)
    Syrligare konserv
    Skyddar mot jäsning 1 rågat krm/kg
    2tsk/2dl varmt vatten till burksköljning
    Citronsyra
    (surhetsreglerande E330)
    Viss konserverande verkan, Hjälper tillsammans med socker fruktens pektin(geleämne) att stelna.
    1/2-1 tsk /kg sylt
    alternativ användning till sylten rostbortagning eller till att lösa upp kalkavlagringar i badrum
    Askorbinsyra
    (färgbevarande E300)
    1/2-1 krm /kg
    Atamon
    Konservering
    Dör vid 100gr
    1 tsk/kg sylt efter kokning
    Burkskölj 2tsk/dl varmt vatten

    körsbärsuttagare.
    Kastrull 12liter vikt utan lock 1,5Kg


    till ute snickeri