VinbÀrs gele'
Gör jobbet 2 gÄnger sÄ blir det ordentligt gjort.
Först kokningen blev inte helt lyckad, vinbÀrs gele'n blev lite vÀl rinnig.
(2liter vinbÀrs saft 1pÄse gul melatin)
omkok som blev bÀttre.
3L saft(2,7l svartvinbÀrs saft frÄn mogna vinbÀr 0,3l vita vinbÀr som enligt uppgift innehÄller mer pektin Àn svarta)
3L VinbÀrs saft ca 1.9kg socker 2pÄsar gul melatin.
Koka 10min rör ned gul melatin sedan socker
Test 17
Drygt 2 Kg bÀr =>2l
>
(blir ca 1,7l osockrad saft-2l med 3dlvatten: 1,5dl/l enligt kobok)
Blir ca 12st 2dl
sill-burkar
Smidigt i saftmaja slÀng i bÀren utan blad ,koka och tappa ur.
(tips frÄn nÀtet vinbÀrs-kvist samt Àppelbitar innehÄller mer pektin om bÀren Àr för mogna, omogna innehÄller mer pektin)
2021 <2kg bÀr=> 1,5lsaft
+2dl vatten ca 1,2kgsocker
2pÄsar gul melatin (a15:-) =>10 sillburkar ca2dl
OK
750gr socker/ l osockrad saft, (1,7*750=1,5kg)
Melatin innehÄller konserveringsmedel
2kg bÀr ca 1,7l osockrad saft+1,5dl vatten/l
=2l
koka upp
rör ned melatin före socker 1pÄse Gul Melatin /l osockrad saft
Socker 1,5Kg koka
Atamon skölj burkarna med 2tsk/dl varmt vatten
Fick tipset att vÀrma burkarna i diskmaskin i stÀllet för att vÀrma burkar i ugn frÄn 0till 100gr,
Bara att plocka ut ur maskin och skölja med atamon lösning.
2020= ca 20kg
2021= ca 4kg
KörsbÀrssylt 1
FryspÄsar i frysen, urkÀrnade bÀr ca 1,33kg=1liter/st 12st
KörsbÀrs sylt med vanligt socker
test omgÄng 1 och 2 som blev
lite lös
anvÀnds till frukostgröten. recept frÄn kokbok. Mycket verkstad för lite resultat
- 4kg bÀr
- 2kg socker
- 3krm Natriumbensoat
- 3krm citronsyra
- 1,5dl vatten
- 1fl pektin
- krossade kÀrnor
- vaniljstÄng 1/3dels
atamon till burkar
blev lös och kokades om
med totalt
- +ca1,3 liter blandning av hallon och blÄbÀr samt vinbÀrssaft.
- 1fl pektin
- +2krm Natriumbensoat och
- 2krm citronsyra
KörsbÀrssylt 2
KörsbÀrs
sylt med syltsocker lÀttsockrad.
3pÄsar ca4kg urkÀrnade körsbÀr samt 2kg syltsocker
kokades i 30min tillsammans med vaniljstÄng.
Konsistens sylt / marmelad.
Burkar vÀrmda i diskmaskin samt ursköljda
med atamon lösning 2msk/dl vatten
30min hÄrdkokning under omröring
blev kanske lite för fast för att kallas sylt den blev mer mot marmeladhÄllet, minska tiden till 15min
KörsbÀrssylt 3
KörsbÀrssylt med syltsocker lÀttsockrad. 3pÄsar ca4kg urkÀrnade körsbÀr samt 2kg syltsocker.
VaniljstÄng kokades separat med ca 3dl av saften i 10min saft utan vaniljstÄng till 12lkastrull.
Sylten vÀrmdes med lock tills det nÀstan kokade över sedan kokning
15min. Tog bort ca 2,5dl saft.
Nu blev sylten
bra.
sylt 4
21/12 Frysrensning
2% VinbÀr
3% BlÄbÀr
5% Hallon
90% KörsbÀr
E330
E211
E330 Syltsocker
Ăppelmos recept đ đ
- 0,5L vatten /kg orensade Àpplen
- koka fÀrdigt
- tag bort kastrull
- 0,5dl socker 7kg koka upp igen