Byggsida
Höjning av diskbänk för att få plats med diskmaskin. Renovering bit för bit med början från golv. Funktion före utseende. Budget renovering (skarvade skåp-dörrar, skåp & socklar byggda av virke från IKEA fyndhörna.)
" Skall du ha det fort gjort får du leja ett proffs
Skall du ha det bra gjort, gör det själv "

Diskmaskin gick sönder och det visade sig att höjden under diskbänk inte var tillräcklig
för att få plats med en ny.
Liten fix att bara höja diskbänk!?... Bara blev lite mer än bara höja diskbänk.
Fick kapa kakel plattor ovanför diskbänk med diamantklinga, bygga nya skåp, och i och med att skåpen togs bort blev det till att byta hela golvet och bygga nya socklar på motstående sida.
Bygg info samt fakta länk
Misstag
om något blev "bra" El i kök
Höjd diskbänk
Metall "golvlist" som tätning mellan diskbänk och kakel samt trälist ovanför bänk.
Listen är inget som behövs när man kaklar efter att diskbänk är ställd på plats, extra arbetet eftersom kakelplattor kapades med diamantklinga för att höja diskbänk för att få rum med diskmaskin. Silikon bakom ”golvlisten” så att vatten stänk på väggen hamnar på diskbänk.
Byggsida
Diskbänk förlängd
Ikea fyndhörna troligen en aluminium dörr till diskmaskin, kapades till bredd 5cm sattes fast med träplugg rakt in i diskbänk, golvstöd från IKEA fyndhörna(vitlackad mdf skåpdörr). Sågade till en extra bit av aluminium dörr som en reservförlängning på 15cm när spisen på 70 cm byts mot 60cm bredd.
"ny spis"
Fick en nyare spis med b70 h90 d60 som hamnade kant i kant med diskbänken(h90cm), men då blev avståndet ännu mindre upp till fläkten som skall vara 50cm enligt standard. Det var lite stökigt att kapa nederdelen på kryddhyllan eftersom den satt fast i vägg och sidor med hela sidstycken, fogsvans och stämjärn fixade det, och det omålade mellanrummet som blev gömdes tillfälligt med kapade spegelbitar.
Nu är det bara Husqvarna ved spisen som behöver höjas till 90cm, sedan är nederdelen av kök klar.
Under diskbänk
VVS Sopsortering dubbla lager av fukt spärr.
Sop sorterings vagn utdragbar, skåp dörrar i stället för att fästa dörr direkt på vagnen detta för att få plats med knäna när man sitter och te.x rensar körsbär. Kullagrad lätt utdragbar vagn gjor på delar frå gammalt Kinnarps arkiv skåp.


hemgjord källsorteringsvagn /sop-vagn

Trekantsbitar i hörn för att underlätta renhållning, Extra tätning runt rör och upphöjning i skåp.Golv lagt ända in till vägg under diskbänk för att få det riktigt tätt mot vägg.
Förutom rör krans mjuk stöd runt rör innan byggsilicon , hela golvet tätat med aqustop i skarvar.Ny hålpunch för diskbänksblandare införskaffades, Nytt hål för blandare med avstängning för diskmaskin, Ny stöd bräda under. Letade runt efter lämplig kran pris/prestanda hittade tillslut en till rimligt pris på ikea. Krav förutom pris avstängning för disk maskin samt att det skall få plats med en ”skur” hink i hon.EL upp
Elplanering o ”regler” (+-5cm)
  • Bänk:Eluttag:1st två- vägsuttatg per 4m vägglängd. Uttag: höjd ca1,15m hänsyn till placering av skåp. Bänkbelysning anslutningspunkt höjd 1,3m eller i framkant under skåp.
  • Dörr: Strömställare 1m över golv placeras på eller intill dörrfoder (låssidan) under strömställaren ska ett envägsuttag placeras.
  • Matplats eluttag placeras på höjden 800mm. Belysningsuttag i tak eller vid taklist eller på vägg 15cm under tak.
  • Spis: Anslutningspunkt höjd 2m för fläkt o belysning intilligande uttag på samma höjd.(10cm från sida) Spis uttag ”3fas” höjd 30cm. (15cm från sida)
  • Takbelysning: 2st uttag i linje med spisens sida och i linje med diskbänk lysrör 70cm från vägg. Spottar o led armaturer........
  • Diskmaskin: Uttag i skåpet bredvid 15cm från dess sida och höjden 50cm.
  • Kyl o frys: uttag höjd 2m (1,80)
Tillfälligt kök som fungerade bra när det inte regnar.

Dörrar
Skarvade sopdörrar med "frästa spår med cirkelsåg
Fick en bunt skåpdörrar som var lite för smala . Dessa sågades till rätt mått och skarvades genom att slå in en tunn bräda/list i tomrummet mellan ut och insida. (Ungefär som med kexnin). Nylon band och spackel slipning över skarv.

Skåpdörrar snyggades till genom att fräsa mönster spår med cirkelsåg.
Spåren i de första skåpdörrarna blev krokiga och lite för djupa, snyggades till med trä spackel.
Det gick bättre när dörrar togs ut till garage och gångjärn och handtag togs bort och använde lång stållinjal som stöd i stället för cirkelsågens egen distans hållare.

Skåpbygge diskbänk
Limmade och kexade skåpen i garage och hade som vanligt tur att de passade och jag tänkt rätt. Skåp byggda helt av virke från ikeas fyndhörna. Första tanken med att att bara gör en ny förhöjnings sockel skippades.
På andra sidan blev det i iallafall sockel.
till bänk höjd 90cm, (höjning av fläkt 50cm mellan fläkt och spis)

Skåpbygge bänk & Nya högre socklar
Skåp fick ny sockel, Samt utdragbara skärbrädorGolv
Lägga laminat golv i kök
Aqua stop mellan trekantsbitar i hörn för att underlätta städning


Lite målning


    hem Home 😜Serco AB serco.se service support it sweden sverige

    hem Home 😜


    hem Home ♻️ 😜 ♻️ ( °|° ) 👁️ 👀⚽ 🐕🐶🐾🐩 😎 ❤️‍🕯️🕎 🐩🐾🐶🐕🦮 ❌ 🦋